Гохар е облякла камуфлажно яке за обучението си. 27-годишната жена вече

...
Гохар е облякла камуфлажно яке за обучението си. 27-годишната жена вече
Коментари Харесай

В Армения: расте страхът от нова война

Гохар е облякла камуфлажно яке за образованието си. 27-годишната жена към този момент е подгряла с няколко серии лицеви опори и клекове. Предстои ѝ инструктаж за боравене с огнестрелно оръжие. " Ситуацията в страната ни е толкоз нестабилна, че всеки арменец би трябвало да знае по какъв начин да стреля ", споделя тя. Гохар приказва за нежното помирение сред Армения и Азербайджан.

Последната война през есента на 2020 година продължи 44 дни. Загинаха 6500 души. Гохар посещава тричасовите занятия по паравоенно образование 6 пъти в седмицата. Тази вечер на тренировката участват 25 участници, от които повече от половината са дами. Гохар също е намерила време за това, макар че работи като зъболекарка и има едногодишен наследник.

" Важно е всички ние, в това число цивилните, да бъдем готови ", споделя тя. Организацията, която се занимава с образованията, към този момент е подготвила сред 5000 и 6000 доброволци. Тя се финансира основно с дарения на арменци от чужбина.

Двете войни костваха живота на десетки хиляди

Конфликтът сред двете някогашни руски републики Армения и Азербайджан продължава от десетилетия. В основата му стои противоречивият регион Нагорни Карабах, в който живее арменско болшинство. След разпада на Съюз на съветските социалистически републики е провъзгласена самостоятелната република Нагорни Карабах, които обаче не е приета от интернационалната общественост. Малко по-късно - през 1992 година - избухва война сред Армения, която по това време има военно предимство, и Азербайджан. Тя продължава чак до 1994 година и лишава живота на десетки хиляди души и от двете страни в спора. Войната води и до всеобщи бягства и изселвания. След това Армения окупира въпросната територия, която съгласно интернационалното право принадлежи на Азербайджан.

Но по време на втората война от 2020 г. Азербайджан закупи надзор над огромни елементи от района. Междувременно правозащитната организация " Амнести интернешънъл " упрекна и двете страни в осъществяването на военни закононарушения.

Шест пъти седмично: цивилни арменци на паравоенно образование Снимка: Thomas Sparrow/DW

Втората война публично завърши на 10 ноември 2020 година със съглашение, което беше подписано с посредничеството на Русия. Но едно посещаване на арменското село Сотк, намиращо се на 5 километра от границата, демонстрира какъв брой нежно е примирието. През септември 2022 година селото беше обстрелвано от армията на Азербайджан. Кметът Севак Хачатрян демонстрира на репортера на Дъждовни води къща, изумена от снаряд. " Тук е живяло 7-членно семейство ", споделя той. Нападението е било извършено през нощта и е цяло знамение, че никой не е потърпевш ", изяснява той и прецизира, че малко преди този момент жителите на селото са съумели да избягат от него, когато напрежението се покачило внезапно. В прилежащата на тази къща обаче е потърпевша млада жена, пристигнала от чужбина, с цел да посети майка си.

Изоставена от закрилницата Русия

През септември бяха нападнати и други градове по границата. Последваха взаимни обвинявания и от двете страни. Руските мироопазващи елементи, които трябваше да наблюдават за спазването на примирието от 2020 година, не съумяха или не пожелаха да предотвратят ескалацията. Много арменци през днешния ден се усещат изоставени от своята някогашна закрилница Русия.

" Войната в Украйна визира и нас, арменците, тъй като сътвори вакуум във властта в Южен Кавказ ", споделя Тигран Григорян, началник на аналитичния " Регионален център за народна власт и сигурност " в Ереван. Ако в този момент Азербайджан наруши споразуменията, Москва - за разлика от преди - към този момент няма да се намеси, споделя той.

Гохар, на 27 години: " Всеки в Армения би трябвало да може да стреля с оръжие " Снимка: Ira Peter

За незадоволство на Русия, Армения и Азербайджан се съгласиха на задача с наблюдаващи от Европейския съюз. Около 100 служители на реда от страни членки на Европейски Съюз ще патрулират в пограничните села в Армения и ще документират възможни произшествия. " Не можем да се месим, имаме единствено бинокли и камери ", споделя Маркус Ритер, началник на задачата на Европейски Съюз. Наблюдателите не са позволени на азербайджанска територия и по тази причина Ритер и сътрудниците му не могат да кажат дали там в този момент има напредвания на войски. " Много арменци чакат нахлуване от страна на Азербайджан напролет. Ако не се стигне до това, значи задачата ни към този момент е била сполучлива ", добавя той.

Напрежението още веднъж се повишава

Но през последните дни още веднъж се стигна до произшествия. Армения упрекна противниковите войски, че са умъртвили неин боец. А единствено седмица по-рано Баку съобщи, че Ереван е обстрелвал позиции на азербайджански елементи.

Тъкмо сходни неща карат Гохар да продължава с паравоенното си образование в арменската столица. Тя към този момент е минала половината от тримесечния курс. " Съществуват два сюжета ", споделя тя. " Оптимистичният е, че ще успеем да седнем на една маса и ще решим разногласията си. Песимистичният е да се бием до гибел - докато единият народ не загине. "  

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР